torsdag 14 mars 2013

Min bästa grönsakssoppa

Ikväll tänker jag presentera er för mitt enkla, goda, nyttiga, vegetariska och ekonomiska sopprecept. Jag lovar, det här kommer få era smaklökar att jubla och eventuella förkylningar att bege sig vidare på stört. En av mina lärare säger alltid att "fisk är kul" för att få oss att äta mer av det. Men jag säger: Soppa är kul! Via 5 små steg har ni inom kort en prima torsdagssoppa framför er. Soppan räcker till två hungriga vargar, annars ca 3-4 personer. 

1. Utrusta dig själv med en glas vin. Varför? För att du får. För att det smakar bra. För att det snart är fredag.

2. Hacka grönsaker som du tycker smakar bra. I mitt fall föll valet på en "Husmans"-påse. Det vill säga den perfekta blandningen av morötter, rödbetor, palsternacka, rotselleri, kålrot och gullök. Blott 15 kronor gick den på.

3. Bryn vitlök och gullök tills de fått prima färg och doft. 

4. Häll i vatten och resten av grönsakerna. Koka upp, kasta i en tärning grönsaksbuljong och krydda efter smak med salt, peppar, örter och dylika godsaker. Vid denna tidpunkt doftar köket såpass gott att till och med hundar kommer tigga.

5. Då grönsakerna mjuknat drar du kastrullen från plattan och mixar alltihop till en slät soppa. Beroende på hur tjock du vill ha soppan kan du behöva hälla av en del vatten innan mixande. Tillsätt eventuellt havregrädde eller kokosmjölk för att få en tjockare soppa med rundare smak (funkar förstås också med mjölk och matlagningsgrädde). Toppa med gröna bönor och ännu mer örter. Titta på ditt mästerverk. Servera det ihop med vitlöksbröd. Skåla, ät och njut. 

Och eftersom jag tycker det är hysteriskt kul att jag numera kan beräkna näringsvärden på grejjor så har jag tagit mig friheten att göra just detta. Med bröd och eventuell skvätt kokosmjölk inräknat blir det som följer:  

Hela portionen: 628 kcal 
(ca 200-250 kcal/portion)

Protein: 7 E%. 
Fett: 30E%
Kolhydrater: 48E%

Rätten är inte någon varje-dag-rätt. Detta eftersom den ligger relativt lågt på proteinmängden. Men dagar då aktiviteterna  varit färre eller du helt enkelt vill att det ska vara gott, enkelt och billigt så passar den perfekt. Men ja, den ska kanske ses mer som en lätt lunchrätt än en middag. 

1 kommentar:

Malin Aurora sa...

Åh gud så gott!